În Europa sunt milioane, poate zeci de milioane de gospodării care folosesc lemnul ca sursă regenerabilă pentru generarea energiei termice și electrice.

Barna Tánczos · 28 septembrie 2022 · sources:

1
context

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a declarat în septembrie 2022, într-o conferință de specialitate, că pădurea nu poate deveni o grădină botanică, iar în toată Europa aceasta va trebui să asigure, dincolo de sechestrarea de carbon sau de protejarea speciilor și a habitatelor, resursa necesară pentru industrie și pentru energie. Articolul integral pe agerpress.ro.

to verify
Verificăm (1) dacă în UE există milioane sau zeci de milioane de gospodării care folosesc lemnul ca sursă pentru generarea energiei termice și electrice, (2) dacă lemnul este considerat o sursă regenerabilă în legislația UE și (3) dacă lemnul chiar poate fi considerat o sursă regenerabilă de energie.
one answer
1

Lemnul ca sursă de energie în Româniainsert_link

Conform Raportului de Mediu pentru "Strategia Energetică a României 2020-2030, cu Perspectiva Anului 2050", pe anul 2020:

Aproximativ 3.5 milioane de locuințe, din totalul de 8.5 milioane, utilizează ca sursă de energie termică lemnul de foc. Ținta pentru anul 2030 este reducerea utilizării lemnului ca sursă de energie termică în proporție de 20% față de nivelul anului 2018.

Lemnul ca sursă de energie în UEinsert_link

În UE, biomasa (care include lemnul de foc) continuă să fie principala sursă de energie regenerabilă, cu o pondere de 60%, în creștere față de anii anteriori. Totuși, pentru a atinge obiectivele de mediu stabilite pentru 2030/2050, energia regenerabilă produsă cu biomasă trebuie să îndeplinească anumite criterii de sustenabilitate, conform Directivei UE 2018/2001, printre care se numără:

  • pentru biomasa provenită din păduri, producătorii de bioenergie (energie generată cu biomasă) trebuie să demonstreze că țara de proveniență a lemnului are legi pentru prevenirea tăierilor nesustenabile;
  • termocentralele și centralele electrice noi, pe bază de biomasă, trebuie să emită cu cel puțin 70% mai puține gaze cu efect de seră comparat cu alternativele pe combustibil fosil.

Este lemnul o sursă regenerabilă de energie?insert_link

Există studii care demonstrează că arderea lemnului degajă mai multe gaze cu efect de seră decât arderea gazelor naturale, a petrolului și chiar a cărbunelui, raportat la o unitate de energie.

Mai mult, arderea lemnului emite dioxid de carbon în ritm rapid, pe când pădurile cresc la loc în ritm lent, deci emisiile nete de dioxid de carbon rezultate se acumulează pentru decenii sau secole.

Comunitatea științifică a cerut politicienilor scoaterea lemnului de pe lista de surse regenerabile, în scrisori deschise publicate în 2018 și 2021.

În septembrie 2022, chiar Parlamentul European a votat scoaterea anumitor tipuri de lemn primar de pe lista surselor de energie regenerabilă, precum și tăierea subvențiilor pentru acele tipuri de lemn.

Concluzieinsert_link

Barna Tánczos are dreptate când spune că lemnul încă este folosit în milioane de gospodării din UE, pentru încălzire și energie electrică. El preia retorica UE când afirmă că lemnul este o sursă regenerabilă de energie, dar realitatea îl contrazice. Afirmația lui este deci mixtă.

gavel mixed
Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored