În premieră, România a depășit Ungaria la PIB pe cap de locuitor.

Florin Cîțu · 2 noiembrie 2021 · sources:

2
context

Pe 29 octombrie, Florin Cîțu a declarat pe pagina sa de facebook:

În premieră, România a depășit Ungaria la PIB pe cap de locuitor. Vestea bună este că va depăși și Polonia, așa cum anunță Banca Mondială. Desigur, pentru asta trebuie să menținem ritmul actual.

goal
Trebuie să vedem dacă Banca Mondială a anunțat o asemenea știre și apoi dacă informația cuprinsă în eventualul anunț este reală.
one answer
1

Am căutat pe site-ul Băncii Mondiale și nu am descoperit un asemenea anunț.

Totuși, există pe site-ul Băncii Mondiale date care contrazic afirmația. Ultimele date raportate sînt din 2020 și acestea plasează România în spatele Ungariei cu aproape 3.000$ (HU are aproximativ 23% în plus: RO: 12.896 US$ față de HU: 15.899 US$). (Am adăugat link pentru că nu reușesc să încarc imaginea fără un link exterior).

Chiar presupunînd că afirmația lui Florin Cîțu se referă la anul 2021 (pentru care Banca Mondială nu are încă publicate date, fiind anul în curs), singura opțiune ar fi să considerăm creșterile prognozate: 7,3% pentru RO, ceea ce face imposibilă atingerea valorii din HU (economie și ea în creștere).

Și în alte reviste prognoza pentru 2021 este de 11.900 US$ pentru Romania și 17.100 US$ pentru Ungaria.

Vezi și acest articol.

gavel false
0

Merită consemnată și sursa afirmației (video). Autorul se referea la PIB/cap ajustat la puterea de cumpărare. Vezi grafic1 grafic2.

cata on 12 noiembrie 2021
0

La prima vedere putem argumenta că Florin Cîțu a făcut o mică greșeală tehnică. Dar continue să existe o scoatere majoră din context: GPD și PPP au limitări și nu șterg cu buretele realitatea de pe stradă a standardului de trai.

cata on 12 noiembrie 2021
0

Chiar dacă considerăm că a făcut o greșeală și că se gîndea la GDP-PPP (dar fiind economist e greu de crezut că nu înțelege diferența dintre cele două), tot e falsă afirmația: România încă nu a depășit Ungaria nici la acel indicator (vezi chiar în graficul din clipul oferit de tine)

person radu on 16 noiembrie 2021
Markdown help: CommonMarkGitHub Flavored