Istoricul răspunsului #14

autor dată modificări
cata pe 2 decembrie 2020
- modificări la conținut


      
Autoritățile nu au interzis credința, ci doar unele manifestări ale acesteia incompatibile cu măsurile pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Intenția autorităților a fost să reducă deplasările a mii de oameni pe cuprinsul întregii țări cu mai multe ocazii (Sfînta Parascheva - 14 octombrie, Sfîntul Dimitrie și Sfîntul Dimitrie cel Nou - 26 și 27 octombrie, Sfîntul Andrei - 30 noiembrie).

Este discutabil dacă această măsură a avut efectul dorit și dacă ar fi existat alte măsuri mai bune care puteau complementa sau înlocui interzicerea pelerinajelor. Dar această măsură nu este echivalentă cu interzicerea credinței. Pe parcursul pandemiei, ca și în toți anii anteriori, Statul Român a continuat să plătească [salariile preoților](http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/190446#id_anxA366_ttl) și ale profesorilor de religie, [75% din costurile Catedralei Mîntuirii Neamului](https://www.mediafax.ro/social/catedrala-la-rosu-cat-a-costat-pana-acum-constructia-catedralei-mantuirii-neamului-75-sunt-bani-de-la-stat-17603670) etc.

Remarc și ironia folosirii greșite a cuvîntului [enoriaș](https://dexonline.ro/definitie/enoria%C8%99). Enoriașii (membrii unei parohii dintr-o zonă anume) sînt tocmai singurii care au putut vizita Peștera Sfîntului Andrei.
cata pe 2 decembrie 2020
- acceptare
Răspuns acceptat ca demonstrație.