În urma cartografierii grupurilor vulnerabile, realizată în acest an, a reieșit că persoanele peste 65 de ani constituie principala categorie de persoane supuse riscului de sărăcie și excluziune socială (31,16%).

Raluca Turcan · 5 iunie 2021 · surse:

1
context

Afirmația a fost făcută de Ministrul Muncii, Raluca Turcan, cu ocazia inaugurării Centrului de zi pentru persoane vârstnice de la Ștefănești, proiect realizat cu bani europeni.

scop
Verificăm (1) despre ce studiu este vorba și (2) dacă din acest studiu reiese că persoanele peste 65 de ani constituie principala categorie de persoane supuse riscului de sărăcie și excluziune socială.
un răspuns
1

În perioada 1-26 februarie 2021, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, împreună cu ANPIS/AJPIS și ANOFM/AJOFM au derulat Campania Națională de Verificare a Stabilirii și Acordării Ajutorului Social și pentru Identificarea Măsurilor de Creștere a Ocupării Persoanelor Apte de Muncă. În urma acestei campanii a rezultat următorul raport.

La pagina 10 a acestui raport este prezentat "Profilul de risc al familiilor beneficiare de ajutor social verificate, în funcție de caracteristicile membrilor acesteia" (procente la nivel de țară):

  • ponderea familiilor cu peste 3 copii: 15.82%
  • ponderea familiilor cu mai puțin de 3 copii: 15.93%
  • ponderea familiilor monoparentale: 17.1%
  • ponderea persoanelor singure cu vârsta mai mare de 65 ani: 31.16%
  • ponderea persoanelor singure cu vârsta mai mică de 65 ani: 19.98%.

Afirmația Ralucăi Turcan este deci adevărată.

gavel adevărată
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored