Sper să ducem programul "Școala după școală" până în peste jumătate din școlile sectorului 2.

Radu Mihaiu · 8 octombrie 2020 · surse:

1
context

Primarul ales al Sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat în octombrie 2020, în cadrul unui interviu Agerpres, că și-a propus extinderea programului "Școală după școală" în cel puțin jumătate din școlile sectorului 2. Vezi discuția pe acest subiect începând de la minutul 19:32 al interviului.

Conform Ministerului Educației, programul „Școala după școală” (SDS):

  • este complementar activității școlare obligatorii;
  • oferă oportunități de învățare formală și nonformală pentru consolidarea competențelor, învățare remedială și accelerare a învățării prin activități educative, recreative și de timp liber;
  • se adresează elevilor din învățământul primar și secundar (de la clasa pregătitoare până la clasa XII/XIII, conform Eurydice);
  • se poate desfășura înainte sau după programul școlar obligatoriu (în funcție de orarul fiecărui nivel de studiu), în orice școală care deține resursele materiale și umane necesare organizării.

Conform Hotărârii Consiliului Local Sector 2 nr. 7/2020, în anul școlar 2020-2021 erau 62 de unități de învățământ preuniversitar de stat în sectorul 2, excluzând grădinițele (și numărând școlile gimnaziale, colegiile naționale, liceele teoretice, colegiile economice, liceele tehnologice, școlile speciale, liceele tehnologice speciale, școlile profesionale speciale).

de verificat
Verificăm dacă Radu Mihaiu a reușit să extindă programul „Școala după școală” în cel puțin jumătate din școlile din sectorul 2 (program valabil pentru clasele 0 - XII/XIII).
un răspuns
1

Am căutat pe site-ul Primăriei Sectorului 2 după termenii de căutare "școala după școală" și am găsit doar 3 rezultate relevante (unu, doi și trei), reprezentând achiziția de contracte de prestări servicii de tip catering (mâncare pentru elevii din programul "Școala după școală"), pentru zonele urbane marginalizate Tei Toboc și Baicului.

Conform Google Maps și hărții de școli publicate pe site-ul invatamantsector2.ro, în zona Tei Toboc se află o singură școală de stat (Școala Gimnazială Grigorie Ghica Voievod), iar în zona Baicului se află tot o singură școală de stat (Școala Gimnazială Ferdinand I). Deci momentan am găsit doar două școli în care s-a derulat acest program.

Am căutat și pe Google după termenii "școala după școală sector 2" și am găsit rezultate mai detaliate, respectiv un document PDF publicat de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) pentru anul școlar 2022-2023, care conține lista școlilor ce au primit avizare pentru programul "Școala după școală", în acel an școlar.

Voi căuta deci documente similare pentru restul de ani școlari din mandatul curent (2020-2024), pentru a afla câte școli din sectorul 2 au avut programul "Școala după școală" în fiecare an:

  • pentru anul școlar 2020-2021: nu am găsit niciun document pe site-ul ISMB (probabil programul nu s-a implementat deloc din cauza pandemiei de covid);
  • pentru anul școlar 2021-2022: 4 școli, conform hotărârii ISMB din iulie 2021;
  • pentru anul școlar 2022-2023: 14 școli, conform hotărârii ISMB din iunie 2022;
  • pentru anul școlar 2023-2024: 15 școli, conform hotărârii ISMB din decembrie 2023.

Așadar, în sectorul 2, programul "Școala după școală" a fost lansat în maximum 15 școli pe an (este vorba de anul școlar curent, 2023-2024).

În anul școlar 2023-2024, rețeaua de învățământ preuniversitar de stat din sectorul 2 numără 62 de unități de învățământ (conform HCL Sector 2 nr. 61/2023, excluzând grădinițele și Colegiul de Studii Terțiare Nonuniversitare UTCB). Jumătate din numărul acestora înseamnă 31 de unități, mai mult decât numărul maxim de școli în care a fost implementat programul "Școala după școală" până acum.

Concluzie

Promisiunea de a implementa programul "Școala după școală" în mai mult de jumătate din școlile din sectorul 2 este îndeplinită parțial: numărul școlilor cu acest program a crescut de la un an la anul (4 școli, apoi 14, apoi 15), dar nu a depășit jumătate din cele 62 de școli și licee din sector.

gavel îndeplinită parțial
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored