Bunicuțele care vând câteva fructe sau legume pe străzile din apropierea piețelor vor avea acces gratuit la tarabele din piețe. Am dispus ca Administrația Piețelor să pună la dispoziția acestora 10 tarabe în fiecare piață, total gratuit.


1
context

Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a anunțat în aprilie 2021 introducerea accesului gratuit la tarabele din piețe (în limita a 10 tarabe per piață), pentru bunicuțele care obișnuiau să vândă puține produse (agro-alimentare) pe străzile din apropierea piețelor.

Conform primarului, măsura anunțată ar avea rolul de a sprijini financiar persoanele în vârstă, ale căror venituri limitate sunt obținute preponderent din vânzarea în cantități mici a produselor agro-alimentare din producția proprie.

de verificat
Verificăm dacă există vreo hotărâre scrisă (a primarului, a consiliului local al sectorului 5) care să garanteze introducerea și menținerea accesului gratuit la tarabele din piețe, pentru persoanele în vârstă care comercializează în cantități mici produse agro-alimentare din producția proprie.
un răspuns
1

Am căutat pe site-ul Primăriei Sectorului 5:

Nu am găsit (pe site-ul Primăriei Sectorului 5) nicio dispoziție a primarului, sau vreo hotărâre a Consiliului Local Sector 5, care să confirme faptul că cele 10 tarabe gratuite, introduse ad-hoc pe 6 aprilie 2021 într-o piață anume, pentru micii producători de vârsta a treia, ar fi o măsură permanentă, asigurată prin lege locală. Ceea ce înseamnă că măsura a fost o dispoziție verbală, cu caracter efemer.

Pe site-ul Administrației Piețelor Sector 5, la pagina Informații utile, nu am găsit nicio informație despre tarabe gratuite rezervate micilor producători de vârsta a treia. În schimb, pagina respectivă oferă informații complete despre taxele și tarifele din piețele din sectorul 5, pe care producătorii trebuie să le achite pentru închirierea și rezervarea unei tarabe în piață.

Am căutat inclusiv în procesele verbale ale primelor două ședințe ordinare ale Consiliului Local Sector 5, ținute ulterior datei de 6 aprilie 2021 (data la care Piedone a promis aceste tarabe gratuite). Nu am găsit niciun proiect de hotărâre (sau mențiune) despre această măsură, vezi:

Promisiunea este deci "îndeplinită parțial": a existat o dispoziție verbală a primarului, dată pe 6 aprilie 2021, dar care nu s-a concretizat în lege locală permanentă.

gavel îndeplinită parțial
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored