Hala Laminor urmează să se transforme într-un centru multi funcțional, cu 3 săli de spectacole, cu baze sportive, dar și cu numeroase spații în care cei mici, și nu numai, să participe la ateliere de high tech.

Robert Negoiță · 13 octombrie 2016 · surse:

1
context

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, declara în octombrie 2016, pe pagina sa de Facebook, ce planuri avea pentru refacerea Halei Laminor, pe care Primăria Sectorului 3 a preluat-o în 2014 în stare părăginită:

Hala Laminor are viitor!

Am participat, în cadrul proiectului Orașul user-friendly, un parteneriat pe care Primăria Sectorului 3 îl desfășoară cu Institutul pentru Politici Publice, la prima conferință pe tema viitorului acestei fabrici.

Înca din 2014, când am reușit să salvăm hala de la vandalizare, preluând-o, am spus că este nevoie ca întreaga zonă să devină un punct de reper, atât pentru Sectorul 3, cât și pentru întreg orașul.

Hala Laminor urmează să se transforme într-un centru multi funcțional, cu 3 săli de spectacole, cu baze sportive, dar și cu numeroase spații în care cei mici, și nu numai, să participe la ateliere de high tech. Totul pe un spațiu care are dimensiunea a 11 terenuri de fotbal. Clădirea este monument istoric de categorie A, astfel că va fi reabilitată și consolidată, păstrându-i fațada și caracteristicile arhitecturale.

Cu o istorie de aproape un secol, Hala Laminor a fost un simbol pentru Bucureștiul industrial de la 1900, dar și un reper pentru industria din perioada comunistă. #iLoveS3

Reamintim că Hala Laminor reprezenta ultima construcţie din ansamblul industrial ,,Malaxa", construit în 1938, și a fost una dintre cele mai mari hale industriale din ţară, cu deschideri impresionante (400m x 180m).

Hala Laminor a fost re-inaugurată în martie 2023, după 9 ani de la preluarea acesteia de către Primăria Sectorului 3. Lucrările de restaurare, consolidare, amenajare interioară şi exterioară a halei au fost realizate de firma Algorithm Constructii S3 SRL și au durat 4 ani.

scop
Verificăm dacă Hala Laminor îndeplinește rolurile promise în 2016 de către primarul Robert Negoiță (sală de spectacol, bază sportivă, spații pentru ateliere), prin structura pe care o are acum (post-restaurare) și prin tipul de evenimente găzduite în ea.
un răspuns
1

Iată un rezumat al evenimentelor organizate în Hala Laminor în perioada 30 martie 2023 - 8 februarie 2024 (conform firmei care administrează hala, Primăriei Sectorului 3 și paginii de Facebook a halei):

  • 4 expoziții (sursa 1 și 2):
    • Salonul Nautic București;
    • Bucharest Food Expo;
    • Food Service & Hospitality;
    • nZEB (expoziție pe tema "Nearly zero-emission building", adică "Clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero", vezi descrierea nZEB pe site-ul Uniunii Europene);
  • 2 târguri (sursa 1 și 2):
    • Târgul Ghidul Miresei;
    • Winter Wonderland;
  • concerte de muzică (vezi sursa 1 și 2);
  • mini-grădină botanică cu plante exotice;
  • o petrecere de Revelion;
  • patinoar (în cadrul târgului Winter Wonderland);
  • ateliere pentru copii (în cadrul târgului Winter Wonderland).

Evenimentele de mai sus acoperă două din cele 3 tipuri de roluri asumate halei, conform planurilor din 2016:

  • sală de spectacole;
  • spații pentru ateliere,

dar nu acoperă și partea de "bază sportivă" (patinoarul din cadrul târgului de iarnă Winter Wonderland fiind funcțional doar până la 1 martie 2024).

Iar pagina de Facebook a Halei Laminor spune că hala se încadrează în categoria "Performance & event venue" (română: "Loc pentru spectacole și evenimente").

Concluzie

Hala Laminor și-a atins momentan două din cele 3 mari scopuri promise, deci promisiunea primarului Robert Negoiță este "îndeplinită parțial".

gavel îndeplinită parțial
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored