Am zeci de exemple de lucrări pe care Primăria Sectorului 3 le face fără niciun fel de act.

Nicușor Dan · 21 ianuarie 2024 · surse:

1
context

Cu ocazia lansării candidatului USR pentru Primăria Sectorului 3 (pe 21 ianuarie 2024), primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că poate oferi zeci de exemple de lucrări realizate de Primăria Sectorului 3 fără documente, fără autorizație de construcție şi fără să fi intervenit vreo instituţie a statului pentru controalele necesare:

În urmă cu doi ani, era un proiect, se deschisese o linie PNRR şi primăriile din Bucureşti puteau să facă împreună un proiect ca să ia nişte bani pentru semaforizare. Toate primăriile le-au făcut – adică şase din şapte, Primăria Sectorului 3 nu a făcut, pentru că nu a vrut primarul. Acesta este feudalism în administraţie publică. Am zeci de exemple de lucrări pe care Primăria Sectorului 3 le face fără niciun fel de act: intră pe proprietăţi private, pe proprietăţi ale Primăriei Capitalei, ale ministerului, fără niciun act. Şi totuşi nu văd o instituţie care să se ducă acolo să controleze.

Reamintim că Primăria Sectorului 3 este condusă de Robert Negoiță încă din anul 2012.

scop
Verificăm cât mai multe exemple de lucrări pe care Primăria Sectorului 3 le-a făcut fără actele necesare, cel puțin în perioada actualei legislaturi (2020-2024).
un răspuns
1

Iată câteva exemple de lucrări cu documentație lipsă, efectuate de Primăria Sectorului 3 în ultimii 4 ani:

1) Parcări ilegaleinsert_link

În 2020, primarul Robert Negoiță a cheltuit peste 4.7 milioane de lei pentru amenajarea și modernizarea unor parcări pe artere de circulație care nu se află în administrarea sectorului 3, scrie Buletin de București.

2) Hala Laminorinsert_link

Situată în sectorul 3 al Capitalei, a fost preluată de Primăria Sectorului 3 în anul 2014 și reabilitată de compania Algorithm Construcții S3 (firmă din subordinea Consiliului Local Sector 3, care administrează hala), cu scopul de a găzdui evenimente publice.

Hala nu avea autorizație de securitate la incendiu (autorizație ISU) la data de 31.12.2023, deși a găzduit petrecerea publică de revelion 2024 și alte evenimente publice în cursul anului 2023. De altfel, ISU a amendat autoritatea publică locală cu suma de 420.000 lei, în urma controalelor efectuate în decembrie 2023.

Reamintim și că acoperișul Halei Laminor a luat parțial foc în iunie 2023.

3) Lucrări fără autorizație de construire în zona Bibliotecii Naționaleinsert_link

Primarul Robert Negoiță este suspect de omor din culpă în dosarul de cercetare penală privind accidentul de muncă de la Biblioteca Națională din august 2021, vezi detalii în Buletin de București. Nu am găsit comunicatul DNA aferent, dar mai multe ziare au confirmat că șantierul de la Biblioteca Națională din august 2021 nu avea autorizație de construire.

4) Dezvăluirea primarului sectorului 3insert_link

Pe 28 iulie 2021, cu mai puțin de o săptămână înaintea accidentului de muncă de la Biblioteca Națională, primarul Robert Negoiță a declarat într-o ședință online a Consiliului Local Sector 3 că "noi ne-am obișnuit să facem lucrări pe zone pe care nu le administrăm", scrie Libertatea. Vezi înregistrarea ședinței începând cu minutul 01:36:45.

Unul din subiectele discutate în acea ședință a Consiliului Local Sector 3 era chiar despre lucrări de amenajare pe un teren de pe Calea Dudești, efectuate de Primăria Sectorului 3 fără drept de autorizație (vezi pagina 15 din procesul verbal al ședinței).

5) Supraînălțarea ilegală a unui blocinsert_link

Primarul Robert Negoiță este urmărit penal pentru abuz în serviciu, începând din februarie 2023, pentru supraînălțarea ilegală cu trei niveluri a unui bloc din centrul Capitalei, vezi detalii în Buletin de București și comunicatul DNA.

6) Lucrări fără autorizație de construire în piața Uniriiinsert_link

În februarie 2023, Primăria Sectorului 3 a fost amendată cu 10.000 lei de către Primăria Capitalei, pentru lucrările efectuate în fața magazinului Unirea din Piața Unirii, deoarece au fost făcute fără autorizație și fără drept, zona fiind în administrarea municipalității. Detalii pe Hotnews.

7) Palmieri în piața Unirii fără autorizație ALPABinsert_link

În mai 2023, Primăria Capitalei a scos palmierii plantați de Primăria Sectorului 3, în piața Unirii din centrul Capitalei, pe motiv că nu au autorizație de la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) și deci sunt plantați ilegal. Vezi video pe Radio Europa Liberă.

8) Parc și terenuri de tenis în zona bulevardului Uniriiinsert_link

În vara 2023, Primăria Sectorului 3 a amenajat pe bulevardul Unirii, în zona Esplanada, un parc și terenuri de tenis pe câteva mii de metri pătrați de teren, deși terenul se află în administrarea Ministerului Dezvoltării. Detalii pe Hotnews.

Concluzieinsert_link

Am găsit ușor câteva exemple recente de lucrări fără autorizații, pe care Primăria Sectorului 3 le-a realizat în legislatura curentă (2020-2024). Afirmația este deci adevărată.

gavel adevărată
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored