Pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupaționale, de serviciu, așa este în toate țările din Uniunea Europeană și din NATO.

Nicolae Ciucă · 23 martie 2023 · surse:

1
context

La o conferință de presă din aprilie 2023, premierul Nicolae Ciucă a declarat că:

La nivelul Ministerului Apărării Naționale, s-a realizat acest proces de reformă a sistemului de pensii. Din păcate, a fost o greșeală în momentul în care s-a considerat că pensiile militare fac parte din categoria pensiilor speciale. Susțin încă o dată, cu toată responsabilitatea, că pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupaționale, de serviciu, așa este în toate țările din Uniunea Europeană și din Alianța Nord Atlantică [NATO], și nu cred că este oportun, absolut deloc, pentru niciun partid politic, să capitalizeze, să se urce pe un astfel de subiect, într-un astfel de moment.

Vezi declarația începând cu minutul 41:10 din conferință. Momentul inoportun la care se referă premierul este războiul pornit de Rusia în Ucraina.

Reamintim că:

  • în România, vârsta de pensionare este de 65 ani pentru bărbați și de 63 ani pentru femei, dar un sistem de prevederi legale speciale a creat două categorii de persoane care ies mult mai devreme de pe piața muncii: pensionările anticipate (pe baza unor adeverințe medicale) și pensionările speciale, arată un articol Deutsche Welle;
  • în 2021, peste 208.000 români beneficiau de „pensii speciale”, conform unei analize Radio Europa Liberă.
de verificat
Verificăm dacă pensiile militare: 1) au statut de pensie specială în România și 2) au statut de pensie specială în toate celelalte țări UE.
un răspuns
1

Punctul 1:insert_link

Pe site-ul Ministerului Muncii găsim, la capitolul "Legislație" -> "Pensii, asigurări sociale", o rubrică intitulată Sisteme de pensii neintegrate sistemului public, care cuprinde:

  • Legea nr.179/2004 privind pensiile de stat și alte drepturi de asigurări sociale ale polițiștilor;
  • Legea nr.164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată;
  • OUG nr.221/2000 privind pensiile și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților.

Și componenta C8 din PNRR-ul României atestă existența mai multor sisteme de pensii:

În prezent, pe lângă sistemul public de pensii, există sistemul pensiilor ocupaționale aplicat în sectoarele de apărare și ordine publică și sistemul de pensii de serviciu. Acesta din urmă este reglementat prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru 6 categorii: corpul diplomatic și consular, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, procurori și judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor și beneficiari ai Curții de Conturi.

O publicație a Comisiei Europene din aprilie 2020, intitulată "Special pensions in the EU" ("Pensiile speciale în UE"), atestă faptul că România are pensii speciale pentru militari:

  • vârstă de pensionare mai mică;
  • perioadă de contribuție mai mică sau calculată mai favorabil;
  • pensii cu valoare netă mai mare, obținute prin contribuții definite mai favorabil sau prin alte metode.

Punctul 2:insert_link

Conform aceleiași publicații a Comisiei Europene din aprilie 2020, 5 state UE nu ofereau pensii speciale militarilor în 2016:

Pensiile speciale în UE, publicație din aprilie 2020, tabel din anexa II: dimensiunea și scopul pensiilor speciale în țările UE raportate la PIB, date din 2016

Concluzieinsert_link

Pensiile militare sunt pensii speciale în România, dar nu sunt așa în toate țările UE. Afirmația este deci falsă.

gavel falsă
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored