România este una dintre cele mai puțin dependente state [UE] de gazul rusesc.

Virgil Popescu · 1 aprilie 2022 · surse:

1
context

Putin a anunțat pe 23 martie 2022 că „țările neprietenoase cu Rusia” vor trebui să plătească gazul importat din Rusia în ruble rusești. Aceasta este o consecință a sancțiunilor impuse de UE Rusiei, ca urmare a invaziei rusești în Ucraina, începută pe 24 februarie 2022.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat pe 1 aprilie 2022 că:

Noul act de șantaj al Rusiei a fost livrat sub forma decretului care prevede că plata pentru gazele furnizate de Gazprom ar trebui făcută în ruble pentru contractele de export către țări neprietenoase. (...) Alături de statele membre ale Uniunii Europene vom avea o poziție comună, iar în acest moment se face o analiză juridică la nivelul tuturor statelor UE, pe marginea acestei decizii anunțată de Federația Rusă. Am un mesaj și pentru cetățeni: România este una dintre cele mai puțin dependente state de gazul rusesc. Așa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri. (...)

de verificat
Verificăm dacă România este una dintre cele mai puțin dependente state UE de gazul rusesc.
un răspuns
1

Statisticile Eurostat pe anul 2019 privind dependența statelor UE de importurile de gaz natural și gaz natural lichefiat plasează România pe locul 25 din 27:

Statistici Eurostat 2019: țările UE cele mai dependente de importul de gaze naturale și gaze naturale lichefiate

Graficul de mai sus nu menționează sursa gazelor importate, dar știm că România era în 2020 al doilea producător de gaze naturale din UE, după Olanda.

Prin urmare, putem spune că România este una din cele mai puțin dependente țări UE de gazul rusesc.

gavel adevărată
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored