În niciun caz nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu. Nu este nici practic. Astăzi se merge pe armate profesioniste.

Vasile Dîncu · 15 martie 2022 · surse:

1
context

După ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, în România au apărut zvonuri privind reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a explicat în cadrul unei emisiuni tv în ce mod se va face mobilizarea în cazul în care România ajunge în război. Vezi minutul 27:39 din înregistrarea emisiunii pentru afirmația exactă.

scop
Verificăm (cel mai probabil la sfârșitul războiului dintre Rusia și Ucraina) dacă stagiul militar (pe timp de pace) a rămas opțional în România (cum este acum).
un răspuns
0

Întrucât Vasile Dîncu și-a dat demisia azi din funcția de ministru al Apărării, putem considera încheiată perioada în care își putea îndeplini/încălca promisiunea făcută pe 15.03.2022.

În România, stagiul militar obligatoriu pe timp de pace a fost suspendat începând cu 1 ianuarie 2007, conform art. 2 din Legea 395/2005.

Pe 05.07.2022, Ministerul Apărării Naționale a publicat forma inițială a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare. Proiectul prevede adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naționale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora:

Art. 13.1 Pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen.

Prin urmare, stagiul militar obligatoriu pe timp de pace nu este reintrodus (de actualizările Legii 446/2006 survenite) în cursul anului 2022 (perioada martie-octombrie), deoarece efectivele armatei române vor fi completate pe viitor cu "militari voluntari în termen". Promisiunea lui Vasile Dîncu este îndeplinită.

gavel îndeplinită
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored