[Nicușor Dan] a scumpit agentul termic.

Gabriela Firea · 27 noiembrie 2021 · surse:

1
context

Într-un articol de pe Facebook legat de prețul de intrare la Tîrgul de Crăciun din București, Gabriela Firea a inserat acuzația:

Domnule primar fără inimă, ați scumpit biletul pentru transportul în comun, ați scumpit agentul termic, acum scumpiți și bucuria Crăciunului?

scop
Verificăm dacă Nicușor Dan este responsabil pentru scumpirea agentului termic (pentru termoficarea în București).
un răspuns
1

Prețul gazului natural a crescut în Uniunea Europeană de la 15-20 €/MWh în primul trimestru al lui 2021 la peste 90 €/MWh în noiembrie. Așadar, este o scumpire de cinci ori, iar prognoza pentru lunile următoare este pesimistă.

Într-un alt răspuns pe aceeași temă am arătat că o componentă importantă din prețul încălzirii este prețul cu care centralele termice generează căldura. Acest preț este reglementat de ANRE, iar rațiunea este de a oferi populației un preț corect, ferind-o de monopoluri locale (populația nu își poate alege termocentrala care să-i încălzească apa). ANRE a aprobat pe 28 octombrie creșterea prețului de generare, pentru a armoniza prețul cu realitățile mondiale. Pentru majoritatea centralelor din România creșterile stabilite au fost între 85% și 96%.

Efectul în cascadă este evident și previzibil. În multe alte orașe din România se discută despre majorarea tarifelor pentru populație (Brașov, Cluj, Constanța, Iași, Oradea, Timișoara).

Există mecanisme de subvenționare a acestui preț. Subvenția, pînă acest an, a fost de circa 50% (163 de lei/Gcal plătiți de populație dintr-un preț de producție și transport de circa 320 de lei). După ultimele creșteri, prețul real este de 718 lei/Gcal, iar cifra vehiculată pentru viitorul apropiat este de 980 lei/Gcal. Dacă tariful către populație ar rămîne nemodificat, atunci bucureștenii ar plăti doar 17% din prețul real (163/980), iar statul ar subvenționa 83% din preț. Putem discuta despre justețea scumpirilor, dar trebuie să ținem minte că fiecare leu pe care nu îl plătesc bucureștenii îl vor plăti restul românilor. Subvențiile nu inventează bani din neant.

Afirmația Gabrielei Firea este falsă prin omisiune și un atac la persoană. Ea ignoră tot ce se întîmplă pe Pămînt în perioada aceasta pentru a-l scoate țap ispășitor pe Nicușor Dan.

Nu comentez afirmația anatomic imposibilă că Nicușor Dan n-ar avea inimă. Remarc în schimb insistența cu care Gabriela Firea pedalează pe bucurii religioase, care presupun zero efort din partea dînsei.

gavel falsă
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored