Cred că certificatul verde, în contextul european, este o prioritate și pentru români.

Marcel Ciolacu · 6 noiembrie 2021 · surse:

1
context

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat pe 6.11.2021 că certificatul verde este o prioritate pentru români (vezi minutul 01:03 al conferinței de presă).

Certificatul digital UE privind COVID-19, denumit și "certificatul verde" în România, este o atestare a faptului că o persoană:

  • a fost vaccinată împotriva virusului SARS-COV-2 și au trecut 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-COV-2;
  • deține un rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS-COV-2 (cu valabilitate limitată la 72 ore pentru testul RT-PCR, respectiv 48 ore pentru testul rapid).

La data de 18.10.2021, 20 de state membre ale UE utilizau deja acest certificat și în scopuri interne, cum ar fi accesul la evenimente de amploare și în restaurante, cinematografe și muzee, cu o bază juridică națională suplimentară.

În România, certificatul verde a devenit obligatoriu pentru accesul în magazinele ne-esențiale (altele decât farmacii, magazine alimentare și benzinării) începând cu 25.10.2021.

Între timp, pe fondul intensificării valului 4 al pandemiei de coronavirus, alte țări europene au introdus obligativitatea certificatului verde și pentru accesul angajaților la locul de muncă, Italia și Franța fiind primele țări care au implementat această restricție.

de verificat
Verificăm dacă Marcel Ciolacu (sau partidul pe care îl conduce) a exprimat păreri diferite despre introducerea certificatului verde în România.
un răspuns
1

Pe 27.10.2021 (adică cu 10 zile înaintea momentului declarației de mai sus), senatorii PSD au respins în bloc proiectul de lege L454/2021 care prevedea introducerea obligativității certificatului verde pentru accesul angajaților la locul de muncă. Vezi aici forma inițială a proiectului de lege.

Notă: vârful valului 4 al pandemiei de coronavirus a fost atins în România în data de 19.10.2021 (peste 18.000 de persoane depistate cu COVID-19 într-o singură zi). Deci gravitatea valului 4 era arhi-cunoscută la momentul votului negativ acordat de senatorii PSD.

Numărul zilnic de cazuri de COVID-19 în România, în perioada 1 august-16 noiembrie 2021 (sursa datelazi.ro)

gavel răzgîndire
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored