Nu v-am auzit pe niciunul, cînd erați ministru sau acum, să reproșați ceva primului ministru cînd erați în guvern.

Alfred Simonis · 20 octombrie 2021 · surse:

0
context

După căderea guvernului Cîțu (pe 5 octombrie 2021),pe 11 octombrie 2021 președintele României l-a desemnat prim-ministru pe Dacian Cioloș. În ședința comună a Camerei Deputaților și a Senatului de pe 20 octombrie 2021 a fost dezbătut și votat Guvernul propus de Dacian Cioloș. Într-o intervenție din această ședință, Alfred Simonis a criticat miniștrii USR din fostul guvern Cîțu, în special pe Ioana Mihăilă (care era și ministru desemnat al sănătății în guvernul dezbătut) pentru că nu ar fi dat avertismente privind nemulțumirile lor decît în ultimele zile de mandat:

Am văzut ieri audierea doamnei ministru Mihăilă. Am auzit că ați avertizat în cîteva rînduri faptul că vine valul 4, am auzit că Florin Cîțu nu credea că vine valul 4, că ați fost faultată... Doamna ministru, domnul Mihail ne spunea mai devreme aici cînd a început această criză. Și ne-a vorbit despre PNDL, despre ministrul justiției, despre toate motivele care au dus la această criză. Nu v-am auzit pe niciunul, cînd erați ministru sau acum, să reproșați ceva primului ministru cînd erați în guvern. Nu v-am auzit, doamna ministru, să plecați din guvern pentru că nu vă dădea Cîțu bani pentru spitale. De ce n-ați plecat din guvern pentru că n-ați primit bani pentru spitale sau pentru că n-ați primit medicamente? De ce n-ați plecat spunînd că nu crede premierul în valul 4? Ați plecat atunci cînd v-a fost demis ministrul justiției, domnule Cioloș și stimați membri ai USR, și atunci cînd s-a încercat să se dea bani pentru niște primari și dumneavoastră n-aveți primari.

de verificat
Verificăm dacă Ioana Mihăilă, alți miniștri USR și alte voci din USR au dat avertismente privind nemulțumirile lor față de prim-ministrul Florin Cîțu.
adăugată de cata pe 25 octombrie 2021
un răspuns
0

În opinia lui Alfred Simonis, miniștrii USR sînt vinovați pentru că au fost de bună credință, au încercat să dea o șansă coaliției PNL-USR-UDMR și nu și-au spălat rufele în public. Chiar presupunînd că afirmația sa ar fi conformă cu realitatea, ea este absurdă din punct de vedere etic.

Iar realitatea este că USR a tras în mod constant semnale de alarmă privind acțiunile lui Florin Cîțu.

Despre demiterea lui Vlad Voiculescuinsert_link

Pe 14 aprilie, Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu (USR) din funcția de Ministru al Sănătății. În aceeași zi, deputatul USR Ionuț Moșteanu a calificat demisia drept un act de agresiune al premierului. Numeroase alte voci din USR au condamnat demiterea. Dan Barna, la acea vreme copreședinte al USR PLUS, a anunțat oficial retragerea susținerii pentru Cîțu ca prim-ministru.

Începînd cu 16 aprilie, USR a solicitat de la PNL înlocuirea lui Florin Cîțu, de exemplu prin vocile lui Dragoș Tudorache și Iulian Bulai.

Pe 20 aprilie coaliția PNL-USR-UDMR a semnat un nou protocol (varianta PDF completă) care interzice explicit genul de atitudine pe care Alfred Simonis o găsește acceptabilă:

Coaliția, prim-ministrul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate.

Despre pandemia de Covid-19insert_link

Pe 9 mai Ioana Mihăilă a temperat optimismul lui Florin Cîțu, care considera că putem ajunge la 5.000.000 de persoane vaccinate pînă la data de 1 iunie. Ioana Mihăilă, mai prudentă, a indicat luna iunie. În realitate, România a atins acest prag pe 16 august (sursa 1sursa 2).

Pe 19 mai Florin Cîțu a anunțat relaxarea restricțiilor începînd cu 1 iunie, în ciuda ratării cu mult a țintei de 5.000.000 de persoane vaccinate: „Eu cred că românii au înțeles mesajul și se vor vaccina”. Mai mult, pe 28 iunie, Florin Cîțu declara pandemia eliminată. Ioana Mihăilă a transmis un mesaj mult mai sobru pe 1 iunie: „Faptul că dorința de vaccinare a scăzut în ultima perioadă reprezintă un motiv real de îngrijorare.”

Pe 30 august, la sfîrșitul verii și începutul valului 4, Florin Cîțu a subapreciat necesitatea unor noi restricții: „Niciodată! Am trecut prin pandemie, anul trecut, fără vaccin și am avut malluri și magazine deschise”. În aceeași perioadă, Ioana Mihăilă lua în discuție posibilitatea restricțiilor, încurajînd totuși vaccinarea ca soluție preferată:

Dacă cifrele se înrăutățesc, este nevoie să intervenim cu măsuri de prevenție și de limitare a răspîndirii infecției. Este clar că, în acest context, dacă va fi nevoie să instituim restricții de circulație, ele nu vor viza persoanele vaccinate, în primul rînd, și ca ultimă instanță vor fi afectate școlile.

Despre coaliția pentru alegerile locale din Bucureștiinsert_link

Pe 1 iulie Florin Cîțu a scris pe Facebook că, dacă va fi ales președinte al PNL, va susține doar candidați PNL la primăriile de sector (din București). El a renegat astfel coaliția PNL-USR pentru alegerile locale 2020. Vlad Voiculescu a criticat acest mesaj: „Și [în 2016] au avut doar candidați proprii, refuzînd orice colaborare cu USR. Au pierdut absolut tot”. Atitudinea lui Florin Cîțu i-a atras critici și din interiorul PNL.

Despre programul Anghel Salignyinsert_link

Pe 12 august, USR a anunțat printr-un comunicat că nu susține programul de investiții Anghel Saligny, cerînd „criterii foarte clare de acordare a banilor publici și un mecanism transparent de alegere a proiectelor care să nu depindă de pixul politic al ministrului Dezvoltării”.

Despre plata personalului din centrele de vaccinare anti-Covid-19insert_link

Pe 4 septembrie, cu două zile înainte de demisia în bloc a miniștrilor USR (cînd „era în guvern”, folosind formularea lui Alfred Simonis), Ioana Mihăilă a explicat motivul pentru care personalul din centrele de vaccinare era neplătit de două-trei luni de zile. Ea a afirmat că i-a atras atenția premierului Florin Cîțu încă din aprilie, inclusiv printr-o adresă oficială de pe 28 aprilie, că Ministerul Sănătății nu mai are bani. Ulterior, Ioana Mihăilă a enumerat și alte adrese prin care îi cerea premierului să urgenteze rectificarea bugetară.

Florin Cîțu a ripostat că, în momentul rectificării bugetare, Ministerul Sănătății avea 480 de milioane de lei necheltuiți, care ar fi putut fi folosiți pentru cheltuieli legate de vaccinare.

Ioana Mihăilă a revenit în aceeași seară, explicînd că banii (450 de milioane de lei) erau deja angajați pentru contracte cu furnizorii, deci trebuia să fie disponibili în momentul livrării mărfii și nu puteau fi refolosiți pentru alte scopuri:

Celelalte fonduri au fost repartizate unităților sanitare în aprilie și mai 2021, pentru dotarea cu aparatură și pentru reparații capitale.

Odată ce unitățile sanitare au primit fila de buget, au semnat contracte cu furnizorii [...]. Banii se cheltuie în momentul în care este furnizată marfa. Aceștia figurează necheltuiți, dar angajați. Din moment ce sunt angajați de unitățile sanitare, Ministerul Sănătății nu mai poate beneficia de aceste credite de angajament.

Pentru informarea domnului prim-ministru, am apelat chiar și la acești bani, în luna august Ministerul Sănătații a transmis unităților care beneficiau de sume mai mari o adresă prin care se solicita disponibilizarea banilor necheltuiți, dar spitalele au răspuns că nu au sume de disponibilizat.

Nu am găsit documente care să confirme informațiile din această secțiune, dar echipa premierului demis Florin Cîțu nu a infirmat versiunea prezentată.

Concluzieinsert_link

Există un șir lung de dispute între miniștri și membri ai USR și Florin Cîțu. Afirmația lui Alfred Simonis este falsă.

gavel falsă
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored