Ambele afirmații sînt surprinse de camere și neinterpretabile. Răzgîndirea este clară.
Merită să documentăm și procesul gradual de răzgîndire.
Plafonarea prețurilor e mai complicată. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poți face așa ceva. Ne vom uita la toate soluțiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi.
[...] În ședința de guvern de astăzi am avut discuții despre plafonarea prețului la gaze. Am introdus această temă în dezbatere în guvern. [...] Vreau să ne uităm la această soluție, dar pentru mine este important să nu distorsionăm foarte mult piața, pentru că, în momentul cînd introduci o astfel de măsură, distorsionezi piața, motivația de a investi dispare pentru companii și atunci vreau să vedem cum luăm această măsură să fie cît mai puțin invazivă în piață, dar trebuie să recunoaștem că, în acest moment, există o situație specială, care necesită măsuri speciale.
- 16 septembrie, într-un interviu la TVR (sursa video): Florin Cîțu spune că România trebuie să plafoneze prețurile dacă restul Europei face același lucru:
Prețurile deja sînt mari acum, deci nu ar ajuta foarte mult. Eu, ca liberal, niciodată nu susțin o intervenție în piață de plafonare a prețurilor. [...] Dar, dacă în Uniunea Europeană vom vedea că sunt 10-15 țări care vor plafona prețurile, și sînt deja vreo 6 țări, o să fie complicat, pentru că dacă sînt plafonate în restul Europei prețurile, orice creștere va fi aruncată în țările unde nu sînt plafonate prețurile. Și trebuie să ne uităm exact cum ne protejăm noi consumatorii. [...] Dacă se ajunge, nu doar în România, în Uniunea Europeană, să se plafoneze prețurile, țările care au producție de gaze și de energie, cum e România, vor fi afectate, pentru că producătorii vor fi afectați, vor fi afectate planurile de investiție. Nu este o măsură care nu vine cu costuri foarte mari pentru economie. Și de aceea nu este o măsură pe care o recomand, nu este ceva ce noi vrem să implementăm, dar trebuie să ne uităm atent. Dacă restul Europei face acest lucru, trebuie să fim și noi atenți să intervenim.
- 23 septembrie, într-o dezbatere (sursa video) organizată de DC News: Florin Cîțu reia ideea că România trebuie să se alinieze cu Uniunea Europeană:
Pe partea de plafonare eu am spus că trebuie să fim foarte atenți. Pe de-o parte, România este producător de energie, atît electrică, cît și pe gaz, și atunci aș vrea să ne asigurăm că nu vom afecta planurile de investiții ale companiilor. Știți foarte bine, intervenția brutală în plafonarea prețurilor poate să aibă alte implicații pe partea de investiții pentru aceste companii, dar, dacă la nivelul Uniunii Europene se ajunge ca majoritatea țărilor să meargă și spre plafonare, România nu are cum să nu adopte și ea această strategie.
Perfect! Această declarație este cu mult mai tranșantă. Voi modifica verdictul, răspunsul meu, dar și afirmația originală. Această declarație ar trebui să fie punctul de pornire, iar declarația de pe 10 septembrie, mai nuanțată, ar trebui să fie un pas intermediar.