Am aprobat Planul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Acest program se regăsește în Programul de Guvernare și nu facem, prin decizia de astăzi, decât să respectăm Programul de Guvernare. Cine spune altceva, nu face decât să mintă sau să nu vrea să respecte Programul de Guvernare.

Florin Cîțu · 3 septembrie 2021 · surse:

1
context

Afirmația a fost făcută de premierul Florin Cîțu în cadrul unei conferințe de presă, ca reacție la boicotarea ședinței de guvern de pe 3 septembrie 2021 de către miniștrii USR-PLUS, care se opuneau aprobării programului „Anghel Saligny”. Declarația începe la minutul 00:18.

Tot atunci, Florin Cîțu a menționat și pagina (97) la care se găsește acest plan de investiții, în documentul oficial al Programului de Guvernare 2020-2024, agreat de coaliția de guvernare PNL-USR-PLUS-UDMR.

Pe 11 august 2021, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a pus în dezbatere publică proiectul de OUG pentru aprobarea Programului Național de Investiții Anghel Saligny, însoțit de nota de fundamentare. Documentul a fost în dezbatere publică timp de 10 zile, conform Legii 52/2003.

Programul „Anghel Saligny” este considerat de unii politicieni și analiști politici ca fiind „Planul Național de Dezvoltare Locală versiunea 3” (PNDL 3), adică succesorul PNDL-urilor înființate de Liviu Dragnea, fostul lider PSD. Cele două programe anterioare PNDL au avut randament scăzut în cei 10 ani de existență, conform unei analize făcute de ExpertForum.ro.

scop
Verificăm dacă Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” a fost inclus de la început în Programul de Guvernare al coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR (datat decembrie 2020). Se vor avea în vedere (1) durata programului, (2) principalele tipuri de investiții și (3) sumele alocate fiecărui tip de investiție.
un răspuns
2

Programul de guvernare e disponibil online, de exemplu aici.

PNDL ca intenție apare la pagina 96:

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin intermediul fondurilor europene, al Programului Național de Dezvoltare Locală și al celorlalte programe pe care le desfășoară, are, ca scop fundamental, dezvoltarea armonioasă dintre regiunile României, recuperarea decalajelor de dezvoltare între județe și creșterea calității serviciilor publice la care să aibă acces cetățenii, contribuind astfel la obiectivul de convergență cu economiile statelor mai avansate din Uniunea Europeană.

și ca mod implementare la pagina 105:

Predictibilitatea, transparența, stabilitatea și de-politizarea sistemului general de transferuri de la bugetul de stat, astfel încât să se asigure resurse suficiente pentru furnizarea serviciilor publice, sprijinirea dezvoltării economiei locale și creșterea autonomiei financiare locale, indiferent de culoarea politică a administrațiilor locale și a guvernului. Acest sistem va asigura că Impozitul pe Venit, prin diverse mecanisme de alocare, va finanța în integralitate administrația publică locală. Totodată se va asigura stabilitatea acestui sistem, eliminându-se modificările anuale prin legi speciale. O atenție deosebită va fi acordată implementării programelor de finanțare a investițiilor locale de tip PNDL, astfel încât ele să fie transparente, eficiente și coordonate cu programele finanțate din fonduri UE.

Sintagma „Program Național” apare în contextul:

 • profesionalizării turismului (pagina 47)
 • istoricului PNDL (pagina 96)
 • împăduririlor (pagina 132)
 • educației profesionale (pagina 154)
 • servicii medicale (pagina 172)
 • înființării centrelor de tineret (pagina 198, de două ori)
 • educației prin cultură (pagina 218)

Totuși căutînd sintagme precum „program(ul) de investiții” și „plan(ul) de investiții” găsim următoarele:

 • (plan de investiții): Hidroelectrica în secțiunea Ministerul Energiei (pagina 59)
 • (plan de investiții): Sport în secțiunea Ministerul Tineretului și Sportului (pagina 205, 207)
 • (planul de investiții): Transportul feroviar în secțiunea Ministerul Transportului (pagina 84)
 • (planului de investiții): Turism în secțiunea Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (pagina 48)
 • (planului de investiții): Strategia de gestionare a apei în agricultură în secțiunea Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (pagina 115)
 • (programul de investiții): Transelectrica în secțiunea Ministerul Energiei (pagina 61)
 • (programul de investiții): Metrou în secțiunea Ministerul Transportului (pagina 91)
 • (programului de investiții): în secțiunea Ministerul Sănătății (pagina 165)
 • (programe de investiții): în secțiunea Ministerul Transportului (pagina 81)
 • (programe de investiții): în secțiunea Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (pagina 131)
 • (programelor de investiții): în secțiunea Ministerul Energiei (pagina 57)
 • (programelor de investiții): în secțiunea Ministerul Transportului (pagina 81)
 • (programelor de investiții): în secțiunea Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (pagina 100)
 • (programelor de investiții): în secțiunea Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (pagina 126)

Deci putem spune cu maximă încredere că în programul de guvernare nu era prevăzută clar existența unui plan național de investiții, ci doar a planurilor de tip PNDL și, separat a investițiilor. Presupunînd că Planul Național de Investiții este totuși o variantă de PNDL (deși premierul și-a manifestat explicit delimitarea de acestea, putem crede că este doar o manevră politică), atunci putem considera că acesta era menționat în programul de guvernare, însă doar ca intenție și condiționat de transparență și eficiență.

gavel mixtă
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored