Din punctul de vedere al Guvernului, am făcut tot ce trebuia să facem ca să avem această campanie de vaccinare de succes, pentru că nu este vorba de un succes (al unei campanii de vaccinare) al Guvernului, este vorba de o campanie pentru viață.

Florin Cîțu · 17 iunie 2021 · surse:

1
context

Cu ocazia unei vizite de lucru la Alba Iulia, premierul Florin Cîțu a declarat pe 17 iunie 2021 că în România campania de vaccinare împotriva COVID-19 este una de succes, cu toate că nu a fost atinsă ținta dorită de 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie 2021. Declarația poate fi urmărită de la minutul 02:00 al înregistrării video a conferinței de presă.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat pe 27 iulie 2021 că obiectivul UE de a vaccina cu cel puțin o doză 70% din populația adultă a fost atins, iar 57% sunt deja pe deplin protejați cu două doze de vaccin. România avea la acea dată doar 31% din populația adultă vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin, iar procentul celor cu schemă completă era de 30%, deci mult sub media europeană de vaccinare.

În România, interesul pentru vaccinare a scăzut dramatic în ultimele 2 luni, drept pentru care țara noastră a ajuns să vândă sau să doneze doze de vaccin anti-COVID încă din luna iunie.

de verificat
Verificăm dacă la sfârșitul lunii iulie 2021, premierul Florin Cîțu încă mai consideră de succes campania de vaccinare anti-COVID din România.
un răspuns
1

La o emisiune tv din data de 27 iulie 2021, premierul Florin Cîțu a fost întrebat de jurnalist ce anume nu a mers în campania de vaccinare anti-COVID din România. Răspunsul premierului a fost „Nu știm exact ce n-a mers”. Dialogul poate fi urmărit începând cu minutul 16:55 din înregistrarea video a emisiunii.

Florin Cîțu a recunoscut astfel, într-un mod foarte ocolit, că de fapt campania de vaccinare din România nu este un succes.

Reamintim că premierul și-a asumat public încă de la începutul lunii aprilie următoarele obiective pentru campania de vaccinare:

Obiectivul meu și al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ține:

  • până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane;
  • până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane.

Afirmația lui din 28 iulie este deci o răzgândire față de afirmația din 17 iunie.

gavel răzgîndire
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored