Clotilde Armand s-a făcut de râs: a acuzat că România a pierdut un portal de 12 milioane de euro. De fapt, costa 12 euro.

Adevărul · 13 februarie 2020 · surse:

1
context

Pe 10 februarie 2020 Clotilde Armand a publicat pe pagina sa de Facebook o analiză a sorții portalului e-România. Clotilde Armand susține că acest domeniu a costat 12.000.000 € din banii publici, iar lipsa rezultatelor este o fraudă.

În urmă cu o lună am scris că domeniul www.portaleromania.ro este pe cale să expire în luna februarie 2020. Un site nefuncțional, o fraudă digitală din banii publici cum rar mai vezi și auzi.

L-am rugat atunci pe dl ministru Lucian Bode să ne spună ce se mai întâmplă cu acest website inutil și să sesizeze autoritățile statului pentru imensa fraudă. Și ce credeți că s-a întâmplat? Domeniul www.portaleromania.ro plătit de români cu 12 milioane de euro a expirat astăzi și între timp a fost cumpărat de niște băieți deștepți care îl vor folosi sigur să-și ia o recompensă frumoasă. Portalul ar fi trebuit să ofere informații despre toate unitățile administrativ-teritoriale din România (3.188 de localități) sau despre stadiul unor proiecte legislative. Nu s-a făcut absolut nimic cu el. Nimic, nimic.

Articolul din Adevărul susține că valoarea domeniului este de numai 12 €:

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș, susține că domeniul online despre care Clotilde Armand a scris că a valorat 12 milioane de euro ar fi costat, de fapt, doar 12 euro.

„Poziția doamnei este greșită, pentru că un domeniu nu costă 12 milioane de euro, costă 12 euro, deci de un milion de ori mai puțin. Platforma e-romania, care este închisă, este scoasă din priză la propriu, e un proiect eșuat care nu are de-a face în niciun fel cu actuala guvernare, nici măcar cu ultimele guvernări. Este un proiect de mult eșuat, scos din priză acum ca să nu mai consume curentul degeaba, ca să mă exprim pe înțelesul tuturor. Deci domeniul în sine nu are cum să coste 12 milioane de euro, nici vorbă”, spune Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

de verificat
Analizăm care este valoarea domeniului și a portalului e-România.
adăugată de cata pe 14 septembrie 2020
un răspuns
1

Din punct de vedere strict tehnic, Sabin Sărmaș are dreptate: taxa anuală de înregistrare a unui domeniu este de ordinul a 10 € (înainte de anul 2018, domeniile .ro puteau fi rezervate pe termen nelimitat pentru sume de ordinul a 50 €, dar aceasta s-a schimbat în 2018).

Dar înregistrarea unui domeniu este doar primul pas și cel mai mic în crearea unui site web. În funcție de software-ul care rulează pe acel site și de datele care trebuie adunate și prezentate, orice site web cere timp și bani care pot ajunge la cote uriașe. Ar fi naiv să susținem, de exemplu, că tot efortul din spatele lui Google valorează 12 €, doar pentru că acela este costul domeniului google.com.

În ce privește portalul e-România, un raport al Curții de Conturi indică (printre multe alte cheltuieli pe proiecte eșuate) finanțarea în anul 2014 cu 52.000.000 de lei a proiectului e-România, adică aproape 12.000.000 € (vedeți și o analiză HotNews a acestui raport).

raport al Curții de Conturi

În concluzie, lui Clotilde Armand i se poate imputa cel mult folosirea unui termen incorect, ea nefiind informatician de specialitate. Dar este clară intenția sa de a trata site-ul web, nu domeniul. Decizia lui Sabin Sărmaș de a se lega de nomenclatură este o fofilare. Afirmația ziarului Adevărul este falsă, iar interpretarea că Clotilde Armand „s-a făcut de rîs” este tendențioasă.

gavel falsă
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored