Viteza minimă la internet pentru a avea învățare online este de 100 Megabiți pe secundă (Mbps)

Sorin Cîmpeanu · 21 octombrie 2021 · surse:

2
context

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut joi, 21 octombrie, o intervenție telefonică la Digi24, în care a vorbit despre problemele digitalizării Educației și ale predării online. În motivarea deciziei de a trimite elevii în vacanță pentru 2 săptămâni, în loc să permită școala online, ministrul Educației a dat vina pe decalajul de conectivitate și viteza de internet între rural și urban:

Viteza minimă la internet pentru a avea învățare online este de 100 Megabiți pe secundă (Mbps), viteză pe care o avem doar în jumătate din teritoriul țării. Sub această viteză se pot trimite cel mult teme pe WhatsApp.

și

din cei aproape 3 milioane de preșcolari și elevi din România, un milion sunt în mediul rural, unde în general sunt probleme cu conectivitatea

Interesant este faptul că duminică 24 octombrie Sorin Cîmpeanu a prezentat altă versiune:

am acceptat [această vacanță a elevilor] pentru că a fost în interesul general de asigurare a stării de sănătate a elevilor

scop
Evaluarea vitezei necesare de internet necesare pentru învățare online.
un răspuns
2

Operatorii de internet contrazic afirmațiile ministrului:

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Microsoft nu au comentat afirmaţia lui Cîmpeanu, însă informaţiile care arată că datele ministrului sunt incorecte sunt publice pe site-ul companiei: “Cerinţele minime pentru întâlniri cu video pornit, în cadrul Teams sunt de 150 Kbps upload, respectiv 200 Kbps download. Adică aproximativ 0,2 Mbps. Chiar şi atunci când se partajează ecranul, cerinţele minime sunt în aceeaşi zonă: 250 Kbps (download şi upload)”. Deci, viteza minimă este de fapt de zeci de ori mai mică decât a spus ministrul.

Reprezentanţii Orange, liderul pieţei locale de telecom, au arătat acelaşi lucru, răspunzând unor întrebări transmise de ZF: „Vitezele necesare pot varia în funcţie de caracteristicile conţinutului transferat şi de numărul de participanţi într-o conferinţă online, însă, în medie, pentru a susţine cursurile în mediul virtual, viteza de transfer necesară la nivelul utilizatorului este de până la 5 Mbps.

De asemenea, Autoritatea de Reglementare în Comunicații (ANCOM) a răspuns, la solicitarea Hotnews, prin prezentarea parametrilor tehnici ai principalelor aplicații de învățare online, care arată că vitezele minime necesare sunt situate pe la maxim 3-4 Mbps.

gavel falsă
ajutor pentru Markdown: CommonMarkGitHub Flavored