Statement history for: Potrivit legii, producătorii și Organizațiile de Transfer al Responsabilității (OTR) trebuie să plătească penalități de 4 lei/kg pentru EEE și 20 lei/kg pentru lămpi dacă nu ating țintele de colectare și reciclare către AFM. Neîndeplinirea țintelor atrage o procedură de infringement împotriva României din partea UE, iar penalitatea aplicată țării noastre va fi cu mult mai mare comparativ cu cei 4 lei/kg aplicați de AFM.

author date changes
sonia on 29 martie 2021
- added tags
sonia on 29 martie 2021
- changes to goal
Verificăm (1) ce valoare au penalitățile pentru cantitatea de echipamente electrice și electronice (EEE) și lămpi,lămpi necolectate și(nereciclate), nereciclate, și (2) ce penalități poate aplica UE României dacă țara noastră nu îndeplinește țintelecotele de colectare și reciclare impuse.
- verdict
none chevron_right true
sonia on 29 martie 2021
- changes to context


      
EEE = echipamente electrice și electronice

AFM = Administrația Fondului pentru Mediu ([website](https://www.afm.ro/))
Despre responsabilitățile privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) putem citi [aici](https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/recycling-waste-management/weee-responsibilities/index_ro.htm):pe [site-ul UE dedicat DEEE](https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/recycling-waste-management/weee-responsibilities/index_ro.htm):
> Dacă produceți, distribuiți sau vindeți echipamente electrice și electronice – computere, frigidere, telefoane mobile etc. – legislația europeană și națională vă obligă să contribuiți la asigurarea eliminării și tratării corespunzătoare a acestora. Prin urmare, trebuie:
> - să vă înscrieți în registrul național dedicat creat de autoritățile responsabile din fiecare țară în care distribuiți sau vindeți echipamente
> - să depuneți un raport periodic privind cantitatea de echipamente electrice și electronice vândute
> - să organizați sau să finanțați colectarea, tratarea, reciclarea și recuperarea produselor dumneavoastră
> - ca distribuitor, să furnizați un serviciu de preluare, prin care clienții să poată returna gratuit deșeurile electrice și electronice
> - ca producător, să respectați Directiva privind restricțiile de utilizare a substanțelor periculoase
sonia on 29 martie 2021
- changes to context


      
EEE = echipamente electrice și electronice


      
AFM = Administrația Fondului pentru Mediu ([website](https://www.afm.ro/))

Despre responsabilitățile privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) putem citi [aici](https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/recycling-waste-management/weee-responsibilities/index_ro.htm):
> Dacă produceți, distribuiți sau vindeți echipamente electrice și electronice – computere, frigidere, telefoane mobile etc. – legislația europeană și națională vă obligă să contribuiți la asigurarea eliminării și tratării corespunzătoare a acestora.