Istoricul afirmației: Când a început războiul în Ucraina (...), piața de cereale la nivel mondial s-a dezechilibrat: în anul în care a fost acest război, [grâul] era undeva la 1,8 lei pe kilogram, (...) în momentul de faţă este undeva la 0,9 lei.

autor dată modificări
cata pe February 16, 2024
- verdict
niciunul chevron_right adevărată
cata pe February 16, 2024
- modificări la context


      
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost întrebat într-o emisiune de la Antena 3 CNN, cât a pierdut agricultura românească din cauza războiului din Ucraina. Iată răspunsul lui:
> În momentul de faţă ştim foarte bine că atunci când a început războiul în Ucraina, Rusia a început acest război absurd în Ucraina, practic piaţa de cereale la nivel mondial s-a dezechilibrat. Practic o tonă de grâu în anul în care a fost acest război, era undeva la 1,8 lei pe kilogram, asta înseamnă 1800 de lei pe tonă şi după reglarea tuturor lucrurilor care s-au întâmplat atât în piaţa mondială de cereale, preţul cerealelor în momentul de faţă este undeva la 0,9 lei. Dar cred că atât cei care aduc contracte către fermieri, vorbim de contractele futures pe care le aduc către fermieri să fie încheiate până la sfârşitul lunii februarie, cred că preţurile cerealor vor creşte şi bineînţeles fermele din România cu toate formele de sprijin pe care noi le avem deja publicate în Monitorul Oficial, vorbim aici de un grant de 100 de euro pentru toate culturile din toamna anului 2022, 100 de euro pe hectar, în sectorul zootehnic vorbim de 100 de euro pe cap de animal şi în sectorul suine 100 de euro pe UVM.UVM [Unitate Vită Mare, n.n.]. (…) Plăţi directe către fermieri în anul 2024 vor fi de 3,3 miliarde de euro. Pe lângă aceste plăţi directe, granturi către fermierii români.
sonia pe February 7, 2024
- modificări la scop
Verificăm 1) dacă piața mondială de cereale s-a dezechilibrat după începerea războiului din Ucraina și 2) dacă prețul grâului a variat de la 1,8 lei pe kilogram (înainte(în deprimul începereaan războiului)de război) la 0,9 lei pe kilogram (în februarie 2024).
sonia pe February 7, 2024
- modificări la sumar
PiațaCând dea cerealeînceput s-arăzboiul dezechilibratîn [dupăUcraina începerea(...), războiuluipiața dinde Ucraina]:cereale la nivel mondial s-a dezechilibrat: în anul în care a [început]fost acest război, [grâul] era undeva la 1,8 lei pe kilogram, (...) în momentul de faţă este undeva la 0,9 lei.
- modificări la scop
Verificăm 1) dacă prețulpiața grâuluimondială era de 1,8cereale leis-a pedezechilibrat kilogramdupă înainte de începerea războiului din Ucraina și 2) dacă prețul actualgrâului (februariea 2024)variat alde grâuluila este1,8 lei pe kilogram (înainte de începerea războiului) la 0,9 lei pe kilogram.kilogram (în februarie 2024).
sonia pe February 7, 2024
- modificări la sumar
piațaPiața de cereale s-a dezechilibrat după[după începerea războiului din UcrainaUcraina]: [...]în unanul kilogramîn decare grâua [început] acest război, [grâul] era înainteundeva dela 1,8 lei șipe acumkilogram, esteîn momentul de faţă este undeva la 0,9 leilei.
- modificări la context
Ministrul Agriculturii, Florin BarbuBarbu, a fost întrebat duminică,într-o emisiune de la Antena 3 CNN, cât a pierdut agricultura românească din cauza războiului din Ucraina. Iată răspunsul lui:

    
“În> În momentul de faţă ştim foarte bine că atunci când a început războiul în Ucraina, Rusia a început acest război absurd în Ucraina, practic piaţa de cereale la nivel mondial s-a dezechilibrat. Practic o tonă de grâu în anul în care a fost acest război, era undeva la 1,8 lei pe kilogram, asta înseamnă 1800 de lei pe tonă şi după reglarea tuturor lucrurilor care s-au întâmplat atât în piaţa mondială de cereale, preţul cerealelor în momentul de faţă este undeva la 0,9 lei. Dar cred că atât cei care aduc contracte către fermieri, vorbim de contractele futures pe care le aduc către fermieri să fie încheiate până la sfârşitul lunii februarie, cred că preţurile cerealor vor creşte şi bineînţeles fermele din România cu toate formele de sprijin pe care noi le avem deja publicate în Monitorul Oficial, vorbim aici de un grant de 100 de euro pentru toate culturile din toamna anului 2022, 100 de euro pe hectar, în sectorul zootehnic vorbim de 100 de euro pe cap de animal şi în sectorul suine 100 de euro pe UVM. (…) Plăţi directe către fermieri în anul 2024 vor fi de 3,3 miliarde de euro. Pe lângă aceste plăţi directe, granturi către fermierii români”, a afirmat Florin Barbu.români.
- modificări la scop
DeVerificăm fapt1) dacă prețul cerealelorgrâului era de acum1,8 estelei lape nivelulkilogram dinainteaînainte de începerea războiului din Ucraina.Ucraina Imediatși după2) începereadacă războiului prețul grîuluiactual a(februarie crescut2024) mult,al iargrâului acumeste ade revenit0,9 lalei normal!pe kilogram.
- etichete adăugate