Într-un interviu acordat postului ProTV, Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat că România ar trebui să-și apere interesele naționale mai ferm în fața Consiliului European.
El a dat două exemple în acest sens:
- faptul că România nu ar trebui să fie de acord să-și închidă centralele pe cărbune, deoarece țara nu are suficientă energie electrică;
- faptul că România nu ar trebui să primească fără taxe cerealele din Ucraina.
În 2015, guvernele a 55 de țări s-au angajat prin [Acordul de la Paris](https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/paris-agreement-climate/) să încerce să mențină încălzirea globală (începută în perioada preindustrială) la 1,5 grade Celsius. Știința arată că eliminarea treptată a cărbunelui, cel mai poluant combustibil fosil, este esențială pentru atingerea acestui obiectiv.
Conform unui raport [Climate Analytics](https://climateanalytics.org/press-releases/coal-exit-by-2040-to-keep-climate-goals-within-reach-report) din 2019, analizele inițiale ale Acordului de la Paris au indicat anul 2050 ca dată globală de eliminare treptată a cărbunelui. Calculele științifice actualizate au arătat însă că această dată trebuie avansată cu un deceniu (2040), iar țările dezvoltate trebuie să elimine cărbunele mai repede decât restul lumii – până în 2030.
Conform angajamentelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), termocentralele care produc energie electrică pe bază de cărbune vor fi închise până în [2032](https://www.cdep.ro/intranet/docs_dip/13346_green%20deal%20romania%20legislatie_final.pdf#page=26).
Vezi declarația exactă a lui Victor Ponta începând cu [minutul 12:53](https://youtu.be/TM91K2G16x8?si=JQ3GhU9_Qzd2XyuD&t=773) al interviului.